Hemförsäkring för inneboende

Som inneboende omfattas du vanligtvis inte av den hemförsäkring som tecknats av den person som hyr ut till dig.

I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när det gäller hemförsäkring för inneboende och om du bor i andra hand.

hemförsäkring för inneboende

Innehållsförteckning

Senast uppdaterad: 2023-05-31

Behövs en hemförsäkring som inneboende?

Ja, du behöver en hemförsäkring som inneboende. Som inneboende eller boende i andra hand omfattas du vanligtvis inte av den hemförsäkring som tecknats av din hyresvärd. 

Din hemförsäkring för inneboende behöver inte vara lika omfattande men du behöver de viktiga grunddelarna för att undvika höga kostnader om något skulle hända som inte bara gäller dina saker.

En hemförsäkring inkluderar även ett reseskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och överfallsskydd. Samtliga skydd innehåller är viktiga för att du inte ska behöva drabbas av höga kostnader för händelser som du inte alltid kan styra över. 

Genom att ha en hemförsäkring får du även ersättning om du skulle ha sönder något som tillhör hyresvärden i den bostad som du hyr i andrahand eller bor i som inneboende. 

Finns det hemförsäkring för inneboende?

Ja, det finns försäkringsbolag som gör det möjligt för dig att anpassa din hemförsäkring för inneboende. Eftersom du inte har ett lika omfattande ansvar som inneboende är det klokt att välja en hemförsäkring som är anpassad för din situation. 

Hedvig erbjuder en hemförsäkring för inneboende. När du tecknar en försäkring hos bolaget uppger du att du är inneboende och får då ett prisförslag som anpassas efter din situation. 

hedvig logo
5/5

Hedvig Hemförsäkring

Behöver min inneboende teckna en egen hemförsäkring?

Om du hyr ut din lägenhet i andra hand eller om du har en inneboende i din bostad behöver din inneboende teckna en egen hemförsäkring. Det är viktigt för att du som hyresvärd ska kunna känna dig trygg med att om din inneboende orsakar en skada i din bostad. 

Din inneboende bär nämligen ansvaret för en skada som denne orsakat. Genom att båda har en hemförsäkring täcks eventuella kostnader kopplade till skador som kan uppkomma i hemmet. 

Vanliga frågor & svar

Ja, du behöver en hemförsäkring som inneboende eftersom du vanligtvis inte täcks av din hyresvärds hemförsäkring. 

Ja, flera försäkringsbolag ger dig möjlighet att välja en anpassad hemförsäkring för inneboende. 

Fler artiklar