Reseskydd

Reseskydd är något som vanligtvis ingår i en hemförsäkring. Innehållet av skyddet kan skilja sig åt beroende på hos vilket försäkringsbolag som du har din hemförsäkring. 

I den här artikeln går vi igenom vad reseskydd är, vad som vanligtvis ingår och vad som skiljer skyddet mot en reseförsäkring. 

reseskydd hemförsäkring

Innehållsförteckning

Senast uppdaterad: 2022-06-30

Hemförsäkringar som inkluderar reseskydd

ICA-logo
5/5

ICA Hemförsäkring

hedvig logo
5/5

Hedvig Hemförsäkring

Vad är reseskydd?

Reseskydd är den del i hemförsäkringen som aktiveras när du ska ut och resa. Med ett skydd för resor kan du få ersättning om du till exempel råkar ut för en olycka under din resa eller om du blir sjuk och behöver uppsöka vård i det land som du besöker. 

Skyddet gäller vanligtvis i ett bestämt antal dagar och lämpar sig bäst för dig som åker på en vanlig semesterresa. Om du ska åka på en längre resa rekommenderas att du tecknar en separat reseförsäkring för din vistelse i ett annat land för att du ska få ett så bra skydd som möjligt. 

Hos de flesta försäkringsbolag gäller skyddet i upp till 45 dagar men det finns också försäkringsbolag som erbjuder skydd i upp till 60 dagar. ICA erbjuder ett reseskydd i upp till 60 dagar i deras hemförsäkring. 

Vad ingår i reseskydd?

Innehållet i reseskydd hemförsäkring kan variera något beroende på vilket försäkringsbolag som du tecknat försäkringen hos och hur omfattande försäkring som du har. Några punkter som vanligtvis ingår är: 

  • Ersättning för försening av bagage eller flyg. Flera försäkringsbolag ersätter dig om ditt bagage försvinner eller försenas till resmålet. Du kan också få ersättning om ditt flyg försenas eller är inställt. Oftast är ersättningen baserad på en schablon och omfattningen beror på hur omfattande hemförsäkring som du har. Om du har en mer omfattande hemförsäkring kan även avbeställningsskydd ingå. 
  • Ersättning om du råkar ut för ett sjukdomsfall eller olycksfall i landet som du besöker. Du kan då får ersättning för den vård som du får i landet och om hemtransport behövs vid svår skada. Om du har en pågående sjukdom eller skada bör du alltid kontakta ditt försäkringsbolag innan du åker för att säkerställa att försäkringen gäller. Om du ska göra några riskfyllda aktiviteter under resan kan det också innebära att försäkringen inte gäller. 
  • Ersättning för hemtransport vid dödsfall till följd av olycka eller akut sjukdom ingår oftast i skyddet. I vissa fall gäller det dock inte, till exempel om UD avråder från resor till landet. 
  • Om en nära anhörig blir sjuk eller skadad och du behöver avbryta din resa inkluderar oftast skyddet din hemresa.  
  • Skydd vid en katastrof gäller vanligtvis också i skyddet. Om en katastrof inträffar i landet som du besöker kan du få ersättning för evakuering från landet. Det finns även undantag för det här skyddet så kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag så det land som du åker till täcks av skyddet. 
  • I vissa hemförsäkringar ingår ett skydd som kan ge dig ersättning för de semesterdagar som blir förstörda till följd av sjukdom eller olycka. Du kan också få en ersättningsresa hos vissa försäkringsbolag men ofta inkluderas det bara om du har ett mer omfattande resetillägg. 
  • Vanligtvis gäller reseskydd hemförsäkring i 45-60 dagar. 

 

Det är några punkter som vanligtvis ingår i hemförsäkringens skydd för resor. Säkerställ alltid vad som gäller hos ditt försäkringsbolag innan du reser. I vissa fall kan du behöva komplettera din försäkring med ett mer omfattande tillägg. 

För vilka gäller reseskydd hemförsäkring?

Försäkringen gäller oftast för dig som är försäkringstagare och de personer som är skrivna på samma adress och bor i samma hushåll. Skyddet gäller vanligtvis också för barn under 18 år som du har vårdnaden om även om de inte är skrivna på samma adress som du är.

Vad är skillnaden på ett reseskydd och en reseförsäkring?

Ett reseskydd ingår i hemförsäkringen och gäller oftast i ett bestämt antal dagar. Skyddet lämpar sig bäst för dig som ska åka på semester under en kortare period eftersom antalet dagar oftast är begränsat till cirka 45 dagar. Vissa försäkringsbolag erbjuder upp till 60 dagar. 

En reseförsäkring är oftast mer omfattande än ett reseskydd som kan ha vissa begränsningar. En reseförsäkring är också möjlig att teckna under en längre period än reseskyddet. Oftast erbjuder försäkringsbolagen ett resetillägg eller en reseförsäkring som du kan komplettera din hemförsäkring med. 

Vilka hemförsäkringar inkluderar ett skydd för resor?

De flesta försäkringsbolag erbjuder reseskydd i sina hemförsäkringar. Alla de försäkringsbolag som vi går igenom på den här sajten erbjuder reseskydd i sina försäkringar.

Det försäkringsbolag som erbjuder det bästa reseskyddet i vår jämförelse är ICA hemförsäkring som erbjuder 60 dagars skydd. Jämför alla hemförsäkringar för att hitta den som är bäst för dig.

Hur gör jag om jag inte har en hemförsäkring?

Om du inte har en hemförsäkring men ska ut och resa rekommenderas att du tecknar en reseförsäkring hos något av försäkringsbolagen för att få ersättning om något skulle hända dig på din resa. Beroende på hur länge som du planerar att vara borta finns det olika omfattningar som går att teckna. 

Om någon i ditt hushåll står som försäkringstagare på en hemförsäkring kan du omfattas av reseskyddet för att du bor i samma hushåll och i det fallet behöver du inte teckna en separat reseförsäkring. 

Vanliga frågor & svar

Ett reseskydd innebär att du kan du få ersättning om du till exempel råkar ut för en olycka under din resa eller om du blir sjuk och behöver uppsöka vård i det land som du besöker. 

Ja, hos de flesta försäkringsbolag ingår ett reseskydd i hemförsäkringen.

Fler artiklar