Villaförsäkring

Hitta bäst villaförsäkring

Jämför villaförsäkring hos oss och hitta den bästa villaförsäkringen för ditt hushåll!

Vi har samlat och jämfört flera populära husförsäkringar och deras innehåll för att underlätta för dig. Du hittar också tips och bra information om vad du bör tänka på innan du tecknar husförsäkring.

villaförsäkring

Innehållsförteckning

Senast uppdaterad: 2024-05-26

Topplista Bäst Villaförsäkring 2024

hedvig logo
5/5

1. Hedvig Villaförsäkring

ICA-logo
5/5

2. ICA Villaförsäkring

gofido logga
4/5

3. Gofido Villaförsäkring

Vem erbjuder bäst villaförsäkring?

I vår jämförelse av villaförsäkringar har vi utsett Hedvig till bäst villaförsäkring 2024. Försäkringen är bäst i test eftersom den är omfattande, prisvärd, erbjuder ett högt ersättningsbelopp och alltid inkluderar en drulleförsäkring. Även ICA erbjuder en bra villaförsäkring. 

Den bästa villaförsäkringen för dig är individuellt och beror på flera faktorer som du behöver ta med i din jämförelse. Det beror bland annat på dina behov och preferenser. Det beror också på hur omfattande som du vill att försäkringen ska vara och storleken på ditt hus. 

När vi utsett den bästa försäkringen i vår jämförelse har vi tittat på de övergripande faktorerna som försäkringen innehåller. Det är värt att notera att alla försäkringar i vår jämförelse innehåller bra villaförsäkringar. 

Jämför villaförsäkring

Du bör alltid jämföra villaförsäkringar innan du bestämmer dig för en. Innehållet och omfattningen av försäkringen kan skilja sig åt beroende på vilket försäkringsbolag som du tecknar villaförsäkringen hos. Priset och aktuella erbjudanden kan också skilja sig åt mellan försäkringsbolagen. Det är därför bra att alltid ställa flera försäkringar mot varandra innan du gör ditt val. 

Några faktorer som kan vara bra att jämföra mellan bolagen är bland annat: pris, omfattning, ersättningsbelopp, rabatter och självrisk. Vi har sammanfattat och jämfört populära husförsäkringar för att underlätta för dig.  

hedvig logo
5/5

Hedvig Innehåll

ICA-logo
5/5

ICA Innehåll

gofido logga
4/5

Gofido Innehåll

Trygg Hansa logga
4/5

Trygg Hansa Innehåll

Vad kostar en villaförsäkring?

Priset på en villaförsäkring är från ca 6000 kronor per år och uppåt. Priset varierar beroende på flera individuella faktorer för dig och ditt hushåll. Det varierar också beroende på var du tecknar din försäkring. Några faktorer som kan påverka priset är storleken på din villa och hur omfattande försäkring som du tecknar. 

Priset kan också skilja sig beroende på vad som ingår i försäkringen. Försäkringsbolagen har lite olika sätt att paketera en villaförsäkring. Vissa inkluderar en hemförsäkring i försäkringen medan andra erbjuder hemförsäkring som tillägg. Det är viktigt att du ser till att försäkringen både gäller som en villaförsäkring och en hemförsäkring så jämförelsen blir korrekt prismässigt. 

För exakta prisuppgifter för just din villa rekommenderas att du efterfrågar en offert hos respektive försäkringsbolag. Du får då ett individuellt anpassat erbjudande för just dig som du kan tacka ja eller nej till. 

Villaförsäkring pris

Priset på en villaförsäkring skiljer sig åt beroende på flera faktorer som till stor del är individuella. Det beror bland annat på hur stort du bor och hur omfattande försäkringen ska vara. 

Något som du bör tänka på när du jämför priset är hur omfattande försäkringarna är. Vissa försäkringsbolag inkluderar en hemförsäkring i villaförsäkringen och andra erbjuder det som ett tillägg. 

Det går även att erhålla olika rabatter för att komma ner i pris. Flera försäkringsbolag erbjuder rabatter till nya kunder men det finns också olika bolag som erbjuder mängdrabatter och lojalitetsprogram. 

Att teckna en billig villaförsäkring bör inte vara det enda som styr ditt val. En billigare försäkring är oftast förknippat med att försäkringen är mindre omfattande. Det är därför viktigt att du ser över vad den innehåller och om du går miste om några viktiga delar.    

bäst villaförsäkring

Vad är en villaförsäkring?

En villaförsäkring innehåller vanligtvis ett försäkringsskydd för din villa och tomt. Med försäkringen får du alltså ett skydd för huset och tomten. Försäkringen inkluderar också ofta ett ansvarsskydd och ett rättsskydd. Försäkringen kan inkludera en hemförsäkring och kallas då ibland för villahemförsäkring. Men en villaförsäkring kan också tecknas separat med hemförsäkring som tillägg. 

Försäkringsbolagen använder lite olika begrepp för en villaförsäkring. Hos vissa försäkringsbolag används begreppet för en försäkring som både inkluderar en villaförsäkring och en hemförsäkring. Hos vissa försäkringsbolag behöver man teckna ett tillägg för att den ska inkludera en hemförsäkring och hos vissa försäkringsbolag kallas både en villa- och hemförsäkring för villahemförsäkring. 

Oavsett var du tecknar försäkringen är det viktigt att du har koll på vad den inkluderar. Om försäkringen bara gäller som en villaförsäkring behöver du teckna en hemförsäkring också för att kunna få ersättning för lös egendom i bostaden. 

Vad ingår i en villaförsäkring?

I en villaförsäkring ingår vanligtvis ett skydd för ditt hus och din tomt. Hela huset omfattas vanligtvis av försäkringen. Det innebär att den bland annat inkluderar golv, tak, väggar, köksinredning, badrumsinredning och installationer som till exempel en värmepanna. 

Du kan få till exempel få ersättning om ditt hus skulle brinna ner eller om du skulle drabbas av en vattenskada. Vanligtvis brukar man försäkra huset till fullvärde vilket innebär att du kan få ersättning för att bygga upp ett helt nytt likvärdigt hus om något skulle hända. 

Normalt ingår även ett skydd för tomten som huset står på. Du kan då till exempel få ersättning för träd, växter, uppfart och staket om något skulle hända. Beroende på hur omfattande försäkring som du tecknar kan det skilja sig åt när dessa ersätts. 

Ett ansvarsskydd och ett rättsskydd ingår också vanligtvis i försäkringen. 

I försäkringen kan även fler byggnader än huset ingå. Det kan till exempel handla om ett fristående garage. Det krävs dock att du skriver med i försäkringsbrevet att andra fristående byggnader på tomten ska ingå i försäkringen. 

I vissa fall ingår även en hemförsäkring. Det beror lite på var du väljer att teckna din försäkring. För mer information om vad som ingår jämför hemförsäkringar här. 

Vilken villaförsäkring ska jag välja?

Den villaförsäkring som är bäst för dig beror på flera individuella faktorer och det är egentligen bara du som kan svara på den frågan. Det beror bland annat på hur omfattande försäkring som du vill teckna och hur stort du bor. Alla försäkringsbolag som vi jämför på denna sajt erbjuder bra villaförsäkringar. 

Några faktorer som är bra att inkludera i ditt beslut är att se över försäkringens innehåll så den omfattar det som du efterfrågar. Är det endast en försäkring för huset och tomten eller inkluderar den även en hemförsäkring? Det kan också vara klokt att se över om du behöver teckna några tillägg eller liknande för att utöka ditt skydd. 

Vad är skillnaden på en villaförsäkring och en villahemförsäkring?

Båda begreppen används hos försäkringsbolagen och kan i många fall betyda samma sak. Men vanligtvis är en villahemförsäkring både en villaförsäkring och en hemförsäkring. En villaförsäkring inkluderar hos vissa försäkringsbolag inte en hemförsäkring. 

Det finns flera försäkringsbolag som kallar sin försäkring för villaförsäkring när det egentligen är en villahemförsäkring. Det gäller därför att du ser över hur just det försäkringsbolag som du ska teckna din försäkring formulerar sig. Det viktiga är att du har både en villaförsäkring och en hemförsäkring om du har ett hus eller villa. 

Försäkringsbolag i vår jämförelse

Vi har jämfört fyra populära försäkringsbolag och deras erbjudande. Alla villaförsäkringar i vår jämförelse är bra. Nedan har vi sammanfattat försäkringsbolagens erbjudanden för att du enkelt ska se vilken som passar dig bäst. 

Hedvig Villaförsäkring

Hedvig har en specialanpassad hemförsäkring för dig som bor i hus eller villa. Försäkringen inkluderar både en hemförsäkring och en villaförsäkring. Det innebär att du med försäkringen får ersättning både för dina saker i huset om något skulle hända och för själva byggnaden. 

Med Hedvig är ditt hus bland annat försäkrat till fullvärde, maximalt åldersavdrag är 100 000 kronor och dina saker är försäkrade upp till 1 500 000 kronor. 

Hedvig erbjuder en förmånlig rabatt till dig som rekryterar fler kunder till bolaget. Rabatten gör att du kan komma ner i pris med varje rekrytering. Bolaget erbjuder också en enkel digital lösning där du kan anmäla fel och ställa frågor om dina försäkringar. 

Läs mer i vår recension och Hedvig omdöme

hedvig logo
5/5

Hedvig Villaförsäkring

ICA Villaförsäkring

ICA erbjuder en specialanpassad villa- och husförsäkring. Försäkringen inkluderar både en hemförsäkring och en villaförsäkring. Försäkringens innehåll innebär att du kan få ersättning både om något händer dina saker i hemmet och om något händer med själva byggnaden. 

För att få ett så bra skydd som möjligt när du bor i villa är det viktigt att du tecknar en försäkring som inkluderar ett skydd för både dina saker och själva byggnaden. 

ICA villa- och husförsäkring ger dig bland annat ersättning om något skulle hända dina saker i huset med upp till 1 000 000 kronor, ditt hus är försäkrat upp till fullvärde och en allriskförsäkring ingår både för dina saker och byggnaden. 

Bolaget erbjuder även en möjlighet för dig att komplettera försäkringen med ett ytterligare skydd med Pluspaketet. Det innebär bland annat att reseskyddet är mer omfattande och att viss självriskreducering är möjlig för vissa händelser. 

Med försäkringen får du dessutom ICA bonus på hela försäkringskostnaden. 

Läs mer i vår recension och ICA omdöme.

ICA-logo
5/5

ICA Villaförsäkring

Gofido Villaförsäkring

Gofido erbjuder en flexibel villaförsäkring där du själv kan påverka innehållet och omfattningen av försäkringen. Standardförsäkringen är enkel och avskalad vilket innebär att du själv bestämmer vad som ska ingå och slipper betala för saker som du inte äger. Det är till exempel möjligt att själv bestämma ersättningsbelopp för lösöre och själv välja vilka saker som du vill inkludera som till exempel en barnvagn. 

Dessutom är det möjligt att lägga till olika tillval till din villaförsäkring. Du kan till exempel välja om du vill inkludera hussvamp, utökat läckageskydd, maximerat åldersavdrag och en storskadeförsäkring. Det finns också flera tillägg att teckna som till exempel en drulleförsäkring och ett utökat reseskydd. 

Försäkringen är som sagt flexibel men kräver till viss del att du sätter dig in i din hemförsäkring och förstår vad som ska ingå och inte. Det innebär också att du har större koll på vad din försäkring täcker.  

Läs mer i vår recension och Gofido omdöme. 

gofido logga
4/5

Gofido Villaförsäkring

Trygg Hansa Villaförsäkring

Trygg Hansa erbjuder en flexibel och omfattande försäkring som går att teckna av dig som bor i hus eller villa. I försäkringen ingår både en hemförsäkring och en villaförsäkring. Försäkringen inkluderar bland annat ersättning för lösöre med upp till 1 500 000 kronor men det går också att välja ett högre belopp. Den inkluderar också 45 dagars reseskydd och du väljer själv till hur högt värde själva byggnaden ska försäkras till. 

Flera tillägg går även att teckna för dig som vill ha ett mer omfattande skydd. Du kan bland annat teckna en utökad byggnadsförsäkring som inkluderar en allriskförsäkring för byggnaden. Det går även att komplettera med en drulleförsäkring

Läs mer i vår recension och Trygg Hansa omdöme. 

Trygg Hansa logga
4/5

Trygg Hansa Villaförsäkring

Vanliga frågor & svar

Vad är skillnaden på en husförsäkring och en villaförsäkring?

Försäkringarna är oftast samma sak bara det att försäkringsbolagen använder två olika begrepp. Innebörden för försäkringarna är vanligtvis densamma. Hos vissa försäkringsbolag heter försäkringen till och med hus- och villaförsäkring.

Hur tecknar man en villaförsäkring?

Du tecknar en villaförsäkring direkt på försäkringsbolagets hemsida. Det kan skilja sig åt något vad försäkringsbolagen kräver för information för att ta fram ett prisförslag för dig. När du får ett prisförslag från bolaget kan du välja att tacka ja eller nej.

Vad innebär fullvärde?

Fullvärde är det värde som du vill försäkra din villa till. Det innebär kortfattat att om något skulle hända med huset så kan du få ersättning för att bygga ett nytt likvärdigt hus.

Ingår allriskförsäkring?

Det beror på vilket försäkringsbolag som du tecknar försäkringen hos. Hos ICA och Hedvig ingår alltid en allriskförsäkring både för byggnaden och lös egendom i hushållet. Om allrisk inte ingår som standard bör du se över möjligheten att teckna ett tillägg.

Fler frågor och svar

Den bästa villaförsäkringen för dig beror på flera faktorer som till stor del är individuella. Det beror bland annat på dina personliga preferenser, storleken på din villa och omfattningen av försäkringen. Läs mer i vår jämförelse. 

Ja, om du vill undvika höga kostnader om något skulle hända ditt hus så behöver du teckna en villaförsäkring. För att också få ett försäkringsskydd för den lösa egendomen i huset behöver du teckna en villaförsäkring som inkluderar en hemförsäkring.