Personförsäkring

En personförsäkring är ett begrepp som många ofta kommer i kontakt med när det är dags att teckna nödvändiga försäkringar.

Men vad ingår egentligen i en personförsäkring? I den här artikeln går vi igenom vad en personförsäkring är, vad som ingår i den och när den kan vara bra att teckna.

personförsäkring

Innehållsförteckning

Senast uppdaterad: 2022-05-10

Försäkringsbolag som erbjuder personförsäkringar

ICA-logo
5/5

ICA Olycksfallsförsäkring

hedvig logo
5/5

Hedvig Olycksfallsförsäkring

Vad är en personförsäkring?

En personförsäkring är en försäkring som ger ett skydd för bland annat olycksfall, sjukdom och dödsfall. Innehållet kan skilja sig åt beroende på vilket försäkringsbolag som du tecknar försäkringen hos. 

Enkelt beskrivet fungerar försäkringen som ett skydd och en tryggare ekonomisk situation ifall något skulle hända dig eller din familj. 

När försäkringsbolag erbjuder en personförsäkring är det oftast en samlingsbegrepp för flera försäkringar.

Vad ingår i en personförsäkring?

Vanligtvis är personförsäkring ett samlingsnamn för olycksfallsförsäkringar, sjukförsäkringar, livförsäkringar, inkomstförsäkringar, sjukvårdsförsäkringar, gravidförsäkringar och barnförsäkringar.

Beroende på vilken typ av försäkring som du tecknar kan innehållet skilja sig åt. Det beror också på vilket försäkringsbolag som du tecknar försäkringen hos. När du jämför personförsäkringar är det därför viktigt att du ser över vilka försäkringar som faktiskt ingår hos försäkringsbolagen för att de ska vara jämförbara. 

Vad kostar en personförsäkring?

Priset på en personförsäkring varierar beroende på flera olika faktorer. Det beror bland annat på hur omfattande försäkringen är och vilka försäkringar som den inkluderar. Priset beror även på flera individuella faktorer.

Behöver man en personförsäkring?

En personförsäkring ger en ekonomisk trygghet om något skulle hända dig eller någon i din familj. Om du behöver en personförsäkring eller inte kan bara du svara på. 

Det finns inget lagkrav på att du måste ha en personförsäkring men utan en personförsäkring kan det dock bli väldigt dyrt om olyckan är framme. Därför rekommenderas ofta alla att teckna flera av de försäkringar som ingår i samlingsnamnet personförsäkring. 

När du överväger att teckna en eller flera försäkringar som ingår i personförsäkringar bör du se över din och din familjs nuvarande och framtida situation. Tänk på vad det kan ha för ekonomiska konsekvenser om någon blir långvarigt sjuk, arbetslös eller går bort. Det är faktorer som du behöver ta med när du bestämmer dig för vilka försäkringar som du och din familj behöver. 

Ofta kan du täckas av olika personförsäkringar genom ditt arbete, skolan eller ett medlemskap i vissa föreningar. Personförsäkringar kan tecknas som gruppförsäkringar. Det är därför klokt att se över vilka försäkringar som du redan har innan du tecknar nya. 

Något som är vanligt är att försäkringarna som tecknats genom ditt företag endast gäller under arbetstid. Du kan därför vara tvungen att teckna en extra personförsäkring som gäller på dig fritid. Ofta kan du få ersättning för samma skada från flera försäkringar. 

Är en olycksfallsförsäkring samma sak som personförsäkring?

En olycksfallsförsäkring kan hos vissa företag kallas för personförsäkring men då ingår vanligtvis flera försäkringar i försäkringen. Några försäkringar som brukar ingå är sjukförsäkring och livförsäkring. 

Det är därför viktigt att du ser över vilket innehåll som försäkringsbolagen har för att kunna jämföra olika försäkringar. Se mer här om vilket försäkringsbolag som erbjuder bäst olycksfallsförsäkring.

Om du är osäker på om du kan få ersättning för en personskada som du råkat ut för eller vill ha hjälp med ditt försäkringsärende kan du ta hjälp av den tjänst som Insurello erbjuder. 

Vanliga frågor & svar

En personförsäkring är en försäkring som ger ett skydd för bland annat olycksfall, sjukdom och dödsfall. Vanligtvis är personförsäkring ett samlingsnamn för olycksfallsförsäkringar, sjukförsäkringar, livförsäkringar, inkomstförsäkringar, sjukvårdsförsäkringar, gravidförsäkringar och barnförsäkringar.

Priset på en personförsäkring varierar beroende på flera olika faktorer. Det beror bland annat på hur omfattande försäkringen är och vilka försäkringar som den inkluderar. Priset beror även på flera individuella faktorer.

Fler artiklar