Vilka försäkringar bör man ha?

Det finns många försäkringar för privatpersoner och det kan ibland vara svårt att veta vilka försäkringar som man bör ha och vilka som kan vara helt onödiga.

Det finns försäkringar som krävs enligt lag och det finns försäkringar som är bra att ha även om det inte är ett lagkrav.

I den här artikeln tittar vi därför närmare på vilka försäkringar man bör ha som privatperson.

Vilka försäkringar bör man ha?

Innehållsförteckning

Senast uppdaterad: 2022-11-30

Varför behöver man försäkringar?

Försäkringar är viktiga eftersom om olyckan är framme kan du få ersättning och skydd för stora utgifter som du annars själv behöver betala. Vissa försäkringar är dock viktigare än andra och vissa försäkringar kan du därför prioritera bort eftersom du kan vara dubbelförsäkrad. 

Nedan går vi igenom några av de försäkringar som man bör ha och några som kan vara bra att ha. Informationen är endast övergripande och ska inte ses som någon rådgivning. Bara du vet vilket försäkringsbehov som du har och är därför den enda som kan fatta beslut om vilka försäkringar som du behöver. 

Vilka försäkringar bör man ha?

De försäkringar som är bäst för dig att teckna beror på dina behov och din livssituation. Om du är student skiljer sig till exempel ditt försäkringsbehov ifrån en barnfamilj eller om du är pensionär. Nedan listar vi några försäkringar som kan vara bra att ha och om det finns något lagkrav på försäkringen.

Trafikförsäkring

Om du har en bil, motorcykel, moped eller en snabbgående elcykel finns det en försäkring som är obligatorisk enligt lag och det är en trafikförsäkring. Enligt lagen måste alla motordrivna fordon ha en trafikförsäkring.

Om du inte tecknar en trafikförsäkring för fordonet får du istället en straffavgift från trafikförsäkringsföreningen som är högre än själva försäkringen. Det enda undantaget som finns gäller om fordonet är avställt.

Trafikförsäkringen bör också kompletteras med en fordonsförsäkring.

Hemförsäkring

Att ha en hemförsäkring är inget lagkrav men det är en försäkring som alla behöver ha. Det kan också vara ett krav från den hyresvärd eller bostadsrättsförening som du bor i att du tecknar en hemförsäkring. Om du inte har en hemförsäkring kan det bli en dyr historia om något händer i ditt hem.

Alla hemförsäkringar innehåller också mycket mer än bara ett skydd för dina saker. Oftast inkluderar försäkringarna bland annat ett rättsskydd, en ansvarsförsäkring, ett egendomsskydd och en reseförsäkring. Många hemförsäkringar inkluderar också en drulleförsäkring för dina saker som kan vara bra att ha.

Om du bor i en villa eller bostadsrätt finns det separata försäkringar som är anpassade för just den typen av boende. Vi vet att det är mycket att hålla reda på och jämför hemförsäkringar för att du enklare ska hitta den som passar dig bäst.

Drulleförsäkring eller allriskförsäkring

En drulleförsäkring eller allriskförsäkring som det också kallas är bra att ha för dina saker för att kunna få ersättning om något händer utanför din bostad. Många försäkringsbolag inkluderar en drulleförsäkring i hemförsäkringen eller erbjuder ett tillägg med försäkringen.

Reseförsäkring

De flesta försäkringsbolagen inkluderar en reseförsäkring i hemförsäkringen. Oftast är dock försäkringen begränsad till ett visst antal dagar. Om du planerar att vara bortrest under en längre period kan det därför vara bra att teckna en extra reseförsäkring som gäller under en längre period.

Fordonsförsäkring

En fordonsförsäkring som till exempel en bilförsäkring finns oftast att teckna som en hel- eller halvförsäkring. Det är inget lagkrav på att försäkringen måste tecknas men det är en försäkring som är bra att ha eftersom den ersätter skador på själva bilen. Bilar har oftast ett högt värde och det är därför värt att teckna försäkringen om något skulle hända.

Djurförsäkringar

Om du har ett husdjur hemma är det bra om djuret är försäkrat. Ett besök hos veterinären kan annars bli en dyr historia om ditt husdjur råkar ut för en olycka eller sjukdom. Omfattningen hos försäkringsbolagen varierar och det är värt att jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig.

Det finns olika jämförelsesajter som samlat bra information om försäkringar för husdjur. Jämför Hundförsäkring och Jämför Kattförsäkring är två sådana sajter som har samlat allt om försäkringar för hundar och katter.

Personförsäkringar

Beroende på din livssituation och dina behov kan olika personförsäkringar och vara bra att teckna. Personförsäkring är ett samlingsnamn för olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring, livförsäkring, inkomstförsäkring, sjukvårdsförsäkring, barnförsäkring och gravidförsäkring. Som du ser finns det flera försäkringar att välja bland och beroende på dina behov passar vissa försäkringar bättre än andra. 

De vanligaste personförsäkringarna som är bra att ha är en olycksfallsförsäkring och en sjukförsäkring. Dessa försäkringar erbjuds ofta tillsammans hos försäkringsbolagen och ger ett bra skydd om du skulle skada dig eller bli långvarigt sjuk.

Även en livförsäkring är bra att ha speciellt om du har en familj. Om behovet finns kan alla dessa försäkringar vara bra att teckna. Läs mer i vår artikel om personförsäkringar.

Försäkringar som kan vara överflödiga

Det finns vissa försäkringar som överlappar och täcks av andra försäkringar som du kanske redan har och det kan därför vara bra att se över om ditt behov verkligen finns innan du tecknar dem.

Det handlar till exempel om produktförsäkringar som kan tecknas för en mobil eller dator till exempel. Oftast täcks dessa saker redan av din hemförsäkring och om du vill att dina saker även ska vara försäkrade utanför hemmet är det oftast bättre att teckna ett drulletillägg till din hemförsäkring som oftast är billigare och täcker mer än en produktförsäkring.

En annan försäkring som oftast ingår i hemförsäkringen är en försäkring för ID-skydd. En separat försäkring för ID-skydd är därför ofta onödigt att lägga till. Extra avbeställningsskydd vid köp av resa är oftast också onödigt eftersom det vanligtvis ingår om du betalar din resa med kort. Skyddet kan också ingå i din hemförsäkring beroende på hur omfattande försäkring som du tecknat.

Det kan finnas ytterligare försäkringar som kan vara onödiga för din specifika situation. Dels finns det försäkringar som ger låg ersättning för vad du faktiskt betalar och så finns det vissa försäkringar som ingår i andra försäkringar som du redan har.

Det är därför alltid bra att gå igenom vilka försäkringar som du har och vad de innehåller innan du tecknar nya försäkringar. Vissa arbetsgivare erbjuder också olika försäkringspaket som innebär att du redan har en försäkring genom jobbet. Dessa försäkringar är också bra att se över så du inte är dubbelförsäkrad.

Vanliga frågor & svar

Försäkringar är viktiga eftersom om olyckan är framme kan du få ersättning och skydd för stora utgifter som du annars själv behöver betala. Vissa försäkringar är viktigare än andra och vissa krävs enligt lag. 

De försäkringar som är nödvändiga för just dig beror på ditt försäkringsbehov och din livssituation. Det finns dock vissa försäkringar som krävs enligt lag. 

Fler artiklar