Hemförsäkring vid flytt

När man flyttar till en ny bostad är det mycket som ska göras. Förutom att det är mycket att tänka på kring den faktiska flytten finns det också vissa andra delar som är bra att ta tag i. En viktig del att se över är vad som händer med din hemförsäkring vid flytt. 

I den här artikeln reder vi ut vad som händer med hemförsäkringen när man flyttar och flera saker som du bör tänka på gällande din hemförsäkring vid flytt. 

hemförsäkring vid flytt

Innehållsförteckning

Senast uppdaterad: 2022-08-25

Vad ska jag göra med min hemförsäkring vid flytt?

Det första som du behöver göra när du flyttar är att anmäla flytten till ditt försäkringsbolag. Det är viktigt eftersom din flytt kan innebära att försäkringens omfattning påverkas. Om du till exempel flyttar till en större eller mindre bostad kommer försäkringspremien att påverkas. 

Premien påverkas också av om det är fler som ska omfattas av försäkringen i den nya bostaden. Om ni är färre i den nya bostaden påverkar det försäkringen. Om du flyttar ihop med någon som redan har en hemförsäkring kan du säga upp din försäkring eftersom ditt behov upphör. Du behöver dock läggas till på den försäkring som redan gäller för boendet. 

Om du flyttar från en hyresrätt till en villa eller bostadsrätt är det extra viktigt att anmäla flytten. Detta eftersom en bostadsrättsförsäkring och en villaförsäkring innehåller mer omfattande skydd som behövs i den typen av bostad. 

Något som också kan påverka omfattningen av din försäkring är om värdet på ditt lösöre har ökat. Med flytten kanske du har köpt elektronik eller liknande som är dyrare än tidigare. Det är därför viktigt att se över om ditt försäkringsbelopp fortfarande gäller.

Behöver jag säga upp min hemförsäkring vid flytt?

Du behöver inte säga upp din hemförsäkring vid flytt. Det försäkringsbolag som du är försäkrad hos har ofta flera olika alternativ som anpassas efter ditt behov. 

Om du ändå vill säga upp din försäkring är det inte alltid så lätt. Möjligheterna att säga upp hemförsäkringen beror på vilket försäkringsbolag som du har. Många försäkringsbolag har oftast bindningstid på ett år. Du kan då oftast endast byta hemförsäkring på huvudförfallodagen. 

För att du ska kunna säga upp din försäkring i förtid krävs det att du uppfyller ett undantag. Undantagen varierar beroende på försäkringsbolag men handlar om att ditt försäkringsbehov har ändrats och att du därför inte längre behöver en försäkring. Det kan till exempel handla om att du flyttar ihop med någon som redan har en försäkring eller om du flyttar utomlands. 

Det finns vissa försäkringsbolag som inte har någon bindningstid. Hedvig är ett sådant bolag som inte har någon bindningstid på någon av deras försäkringar.

hedvig logo
5/5

Hedvig Hemförsäkring

Vad är ett flyttskydd?

Hos många försäkringsbolag ingår ett flyttskydd i hemförsäkringen som gäller under själva flytten. Det kan till exempel ge dig ersättning om något går sönder under flytten. Ett flyttskydd ingår dock inte alltid och det är därför bra att kontrollera försäkringsvillkoren innan du flyttar.

Vanliga frågor & svar

Du behöver anmäla flytten hos ditt försäkringsbolag. 

Ett flyttskydd ger dig skydd under själva flytten och kan ge dig ersättning om något går sönder.

Fler artiklar