Byta hemförsäkring

Det är bra att regelbundet se över din nuvarande försäkring. Att byta hemförsäkring genom att byta försäkringsbolag kan vara en bra idé.

I den här artikeln går vi igenom hur du gör för att byta försäkringsbolag och en checklista på viktiga saker att tänka på innan du gör ditt byte. 

byta hemförsäkring

Innehållsförteckning

Senast uppdaterad: 2022-05-21

Byta försäkringsbolag

Det är bra att regelbundet se över din nuvarande försäkring. Att byta hemförsäkring och försäkringsbolag kan ibland vara en bra idé.

Priset på din nuvarande försäkring kanske inte längre är det bästa som du kan få på marknaden och du kanske har möjlighet att få en mer omfattande och mer prisvärd hemförsäkring hos ett annat försäkringsbolag. 

Att byta försäkringsbolag är något som många tycker är jobbigt och omständigt men faktum är att du kan spara mycket pengar på att göra ett byte.

När kan man byta hemförsäkring?

Vanligtvis är det smidigt att byta hemförsäkring och det som krävs är att du kontaktar ditt nuvarande försäkringsbolag. Beroende på vilket försäkringsbolag som du har kan bindningstiden skilja sig åt och det är därför bra att du har koll på den innan du tecknar en ny försäkring. 

Många försäkringsbolag har en bindningstid som måste löpa ut innan din nya försäkring hos det nya bolaget börjar gälla. Det finns tillfällen då bindningstiden inte gäller och det finns vissa försäkringsbolag som inte har någon bindningstid alls. 

Byta hemförsäkring uppsägningstid

Eftersom en hemförsäkring är en sakförsäkring har den ofta en bindningstid på ett år. Det innebär att du kan säga upp försäkringen när som helst men att försäkringen förfaller på förfallodagen ett år efter att du tecknat försäkringen. 

Om du inte säger upp försäkringen innan huvudförfallodagen kommer den förnyas automatiskt i ytterligare ett år. Om du vill byta försäkringsbolag behöver du därför ha koll på vilket datum försäkringen förfaller och säga upp den innan dess. 

Om ditt försäkringsbehov har upphört och du till exempel flyttat ihop med någon som redan har en hemförsäkring gäller dock vanligtvis inte bindningstiden utan försäkringen avslutas direkt. 

Det finns försäkringsbolag som inte har någon bindningstid alls även för hemförsäkringar. Det gäller till exempel för Hedvig hemförsäkring som inte har någon bindningstid på sina försäkringar. 

För personförsäkringar som till exempel olycksfallsförsäkringar är det oftast ingen bindningstid på försäkringen utan den kan sägas upp och avslutas när som helst. 

hedvig logo
5/5
Hedvig Hemförsäkring

Checklista - 3 viktiga punkter om du ska byta försäkringsbolag

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på om du ska byta försäkringsbolag för din hemförsäkring. Vi har underlättat för dig genom att sammanfatta en checklista med några viktiga punkter. 

  1. Jämför hemförsäkringar regelbundet för att hitta den bästa hemförsäkringen för dig. 
  2. Se över din nuvarande försäkring och dess villkor. Titta framför allt på vilken huvudförfallodag och hur lång bindningstid som försäkringen har. 
  3. Ansök om den nya försäkringen och ange vilket datum försäkringen ska börja gälla. Startdatum för den nya försäkringen behöver vara när den gamla försäkringen förfallit. När du fått den nya försäkringen beviljad kan du säga upp din gamla försäkring. 

Byta försäkring inom samma försäkringsbolag

Det är också möjligt att byta hemförsäkring utan att byta försäkringsbolag. Det gör du genom att välja en annan försäkring inom det försäkringsbolag som du har idag.

Ofta erbjuder försäkringsbolagen olika nivåer beroende på hur omfattande försäkringen är och vilket typ av hushåll som du vill försäkra. Om du byter hemförsäkring inom samma försäkringsbolag är det oftast ingen bindningstid utan din försäkring uppdateras till ditt nya val. 

Byta adress hemförsäkring

Om du har flyttat till en ny bostad och vill ta med dig samma hemförsäkring behöver du meddela försäkringsbolaget om din nya adress och information om boendet. Försäkringspremien och innehållet i försäkringen kan förändras när du flyttar eftersom priset dels beror på storleken på din bostad. 

Om du flyttar från en hyresrätt till en bostadsrätt eller villa kommer du behöva ändra innehållet i din försäkring så det passar det boende som du flyttar till. Tidigare hade du då en hyresrättsförsäkring och efter flytten behöver du en bostadsrättsförsäkring eller villaförsäkring beroende på vilket boende som du flyttat till. 

Vanliga frågor & svar

Vanligtvis är det smidigt att byta hemförsäkring och det som krävs är att du kontaktar ditt nuvarande försäkringsbolag. Beroende på vilket försäkringsbolag som du har kan bindningstiden skilja sig åt och det är därför bra att du har koll på den innan du tecknar en ny försäkring.

Vanligtvis kostar det ingenting att byta försäkringsbolag. 

Fler artiklar