Lösöre i din hemförsäkring

Lösöre är ett vanligt försäkringsbegrepp som du bland annat kommer i kontakt med när du ska teckna en försäkring för din bostad.

I den här artikeln tittar vi närmare på vad lösöre är och hur du bör tänka med försäkringen av ditt lösöre.

vad är lösöre

Innehållsförteckning

Senast uppdaterad: 2022-10-31

Vad är lösöre?

Lösöre är alla saker som du har i din bostad. Sakerna som omfattas av begreppet är fysiska saker som till exempel kläder, möbler, konst, elektronik och köksredskap. Lösöre är ett samlingsbegrepp för alla dessa saker som du har i ditt hem. 

Begreppet omfattar inte saker som är en fast del av fasaden eller inredning som sitter permanent sitter fast i bostaden. I en hemförsäkring ingår ersättning för lösöre. För att kunna få ersättningen krävs det att försäkringen gäller för den adress som du bor på. Försäkringen gäller även om du inte själv äger bostaden eller bor i andra hand. 

Lösöre i din försäkring

Du kan försäkra ditt lösöre på olika sätt. Det vanligaste sättet är genom att teckna en hemförsäkring för din bostad. I en hemförsäkring ingår skydd för ditt lösöre. Hos flera försäkringsbolag kan du själv påverka hur högt försäkringsbelopp som du tecknar för ditt lösöre. Det finns också försäkringsbolag som erbjuder olika nivåer som inkluderar olika höga ersättningsbelopp. 

Det är viktigt att du själv känner till värdet av ditt lösöre så den hemförsäkring som du tecknar faktiskt täcker de saker som du har i hemmet om något skulle hända. Ersättning för lösöre ingår i de flesta hemförsäkringar som till exempel villaförsäkring, studentförsäkring och fritidshusförsäkring.

Försäkringsbolaget Hedvig erbjuder flera olika typer av hemförsäkringar beroende på vilket hushåll som du försäkrar. Läs mer här om vilken som är den bästa hemförsäkringen i vår jämförelse. 

hedvig logo
5/5

Hedvig Hemförsäkring

Därför behöver man veta värdet på sitt lösöre

Det är alltid bra att veta värdet på ditt lösöre för att se till att du har rätt försäkring för dina saker. Om något skulle hända dina saker kommer försäkringsbolaget att ställa frågor om ägodelen och i många fall begära något form av bevis på värdet. 

I det fallet får du ersättningen utbetalas för den saken som gått sönder eller blivit stulen. Om din lägenhet skulle istället råka ut för en brand får du ett belopp utbetalt för det sammanlagda värdet av det försäkrade lösöret. 

Undantag för saker som inte ingår i lösöre

Hos de flesta försäkringsbolag finns det undantag och begränsningar för vilka saker som du kan få ersättning för. Många försäkringsbolag har till exempel undantag för vissa värdefulla ägodelar som smycken, konst och klockor. Det finns också vissa begränsningar för elektronik hos vissa försäkringsbolag. 

Det är bra att känna till vilka undantag som finns eftersom du i vissa fall kan behöva försäkra dina mer värdefulla ägodelar med ett extra tillägg om försäkringsbolaget erbjuder ett sådant. Annars kan du behöva teckna en separat försäkring för vissa av dina saker. 

Vissa försäkringsbolag har också ett maxbelopp för vad du kan få för ersättning för en sak. Det beloppet ligger vanligtvis på ca 50 000 kronor men kan variera beroende på försäkringsbolag och omfattning på försäkringen. Det är bra att känna till maxbeloppet så du vet om du behöver komplettera din hemförsäkring med ytterligare försäkringar för dina värdefulla saker. 

Vad är det för skillnad mellan lösöre och lös egendom?

Lösöre och lös egendom brukar ibland blandas ihop. Begreppen är inte samma sak utan har olika definitioner. Lös egendom har en bredare definition och inkluderar bland annat egendom som lösöre och fordringar. Lösöre inkluderar som tidigare nämnt sakerna som du äger som till exempel möbler och kläder.

Vanliga frågor & svar

Ja, i en hemförsäkring ingår ersättning för lösöre. 

Hos många försäkringsbolag kan du påverka ersättningsbeloppet för ditt lösöre. De flesta försäkringsbolag har dock ett maxbelopp för lösöre eller för ersättning för en viss sak. 

Fler artiklar